Schenkingen van Vrienden

In 1866 begonnen de Vrienden van de 'Vereeniging tot het oprigten van een Museum van Moderne Kunst' met het aankopen van eigentijdse meesters voor de stad Den Haag. Daarmee legden zij de grondslag voor de collectie van het Haags Gemeentemuseum. Op 29 mei 1866 werd de verzameling 'Museum van Moderne Kunst' genoemd. Na bijna anderhalve eeuw zet de vereniging deze traditie nog steeds voort. De vrienden dragen bij aan de collectievorming maar ook aan onderzoeksactiviteiten en promotie van Het Gemeentemuseum Den Haag, GEM museum voor actuele kunst, het Fotomuseum Den Haag en Escher in het Paleis. Enkele schenkingen:


2014:

Jan Taminiau

Avondjapon Jan Taminiau uit de collectie ‘Nature Extends’ (herfst/winter 2011).
Een avondjapon van tere zijde, geplisseerd, en deels met een korsetvorm gesteund. De rugpartij wordt omzoomd met kurk, wat wonderwel met de zijde contrasteert. De jurk eindigt in rafels, een rauwe toevoeging aan het verder feeërieke ontwerp.2010:

Louise Bourgeois

Louise Bourgeois, Cell XXVI, 2003, staal, stof, aluminium, roestvrij staal en hout, 252,7 x 434,3 x 304,8 cm, Gemeentemuseum Den Haag.
Deze aankoop is mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de Mondriaan Stichting, Vereniging Rembrandt, VSB Fonds, SNS Reaal Fonds en de Vrienden van het Gemeentemuseum.2009:

Matthew Day Jackson

Reliëf uit een serie die Matthew Day Jackson in 2009 maakte waarvan alle werken dezelfde titel dragen: August 6, 1945. Het reliëf bestaat een ‘stadsplattegrond’ van Peenemünde, de stad waar de V2 werd gemaakt.2008:

Lucian Freud

De Vrienden hebben in 2008 een substantiële bijdrage geleverd aan de aanschaf van werken (aquarel en ets) van Lucian Freud.2005:

Alessandro Mendini

100% Make Up is een project van de Italiaanse vormgever Alessandro Mendini in samenwerking met het bedrijf Alessi uit 1992. Het project bestaat uit een reeks van honderd vazen die door honderd verschillende kunstenaars zijn bewerkt en in een oplage van honderd zijn geproduceerd. Er zijn ontwerpen van de architect Robert Venturi, de keramiste Rhonda Zwiliger, de vormgever Philippe Starck, de  modeontwerper Yosiki Hishinuma, de producer en kunstenaar Brian Eno en de  kunstenaar Milan Kunc. De vrienden hebben in 2005 de aankoop van de vazen en het prototype mogelijk gemaakt. 2004:

Mario Merz

Vecchio bisonte nella Savana van Mario Merz, 1979.
Dit monumentale werk bestaat uit een beschilderd doek waarop met inkt en verf een bizon is afgebeeld. De kunstenaar heeft er een neonbuis en takken aan toegevoegd. Merz is de belangrijkste kunstenaar van de Italiaanse Arte Povera. Het museum heeft ook ander werk van Merz in de collectie waaronder Iguana uit 1987. De vrienden hebben de aankoop van 'De Bizon' in 2004 mede gefinancierd.